0224 452 22 02
0555 032 22 02
        Whatsapp Hattı

Katarakt

Göz küresi ön ve arka segment olmak üzere iki bölüme ayrılır. Önde saat camı gibi saydam olan kornea ve arkada göz içi merceği ön segmentin sınırlarını oluşturur. Gözün rengini veren iris dokusu ön segmenti ön ve arka kamara olmak üzere iki boşluğa ayırır. Lensin arkasında göz küresinin içini dolduran jelatinöz yapıdaki vitreus bulunur. Vitreusun dışını sinir tabakası ve görme siniri çevreler. Göz içi merceğini saran kapsüle tutunan bantlar lensi göz içi yapılarına sabitler. 
Katarakt nedir?
Cisimlerden yansıyan ışınlar kornea ve lenste kırılarak görme noktasında odaklanır. Görme noktasındaki hücreleri tarafından tutulan ışınlar görme siniri aracılığıyla beyindeki görme merkezlerine iletilir. Görme merkezlerinde görüntü olarak depolanır. Beyinde görüntünün oluşabilmesi için ışınların geçtiği ve kırıldığı bölge olan göz içi merceği saydam olmalıdır. Göz içi merceğinin saydamlığını kaybederek opaklaşması sonucu görme keskinliğinin giderek azalmasına neden olan duruma KATARAKT denir.  
Katarakt Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Kalıtsal hastalıklar, radyasyona maruz kalma, göz içi iltihabî hastalıklar, künt ve delici -kesici göz yaralanmaları, geçirilmiş göz ameliyatları, bazı kas hastalıkları, cilt hastalıkları, ultraviyole ve yaşlılık başlıca katarak nedenleridir.
Belirtileri Nelerdir?
Bulanık görme, dalgalı görme, tek gözle çift görme, gece görüşünde azalma, ışıklardan rahatsız olma  kataraktın başlıca belirtileridir.
Ne zaman Tedavi Edilmeli?
Tedavi için kataraktın iyice olgunlaşmasını beklemek gibi yanılgıya düşülmemeli.  Katarakt ameliyatı zamanına karar vermek için gerekli şartlar değişkendir. Ancak ameliyat zamanlaması için şunu söyleyebiliriz ki kişinin mesleği ve güncel yaşantısıyla ilgili işleri engelleyecek kadar görmesini azaltan durumlarda katarak ameliyatı yapılmalıdır.
Dikişli Katarakt Ameliyatı
Bu yöntemde göz içi merceğini çevreleyen kapsülden açıklık oluşturulur, basınçlı sıvı aracılığıyla kataraktlı lens kapsülden ayrılır. Ayrılan katarakt korneada yapılan yaklaşık 180 derecelik kesikten doğurtulur. Kalan lens parçaları emilerek ortamdan uzaklaştırılır. Aynı korneal kesiden daha önce numarası belirlenmiş katlanamayan suni göz içi mercek kapsül içine yerleştirilir. Korneal kesik dikilerek kapatılır. Kesinin büyük olması ve dolayısıyla yara iyileşmesinin gecikmesi, daha fazla astigmata neden olması ve arzulanan görme keskinliğine daha geç ulaşılabilmesi bu yöntemin başlıca dezavantajlarıdır.
Fako ve Katarakt Ameliyatı
Korneada açılan yaklaşık 3 mm kesikten fako cihazıyla girilerek açılmış kapsül bölgesinden kataraktlı lense ulaşılır. Fako cihazının ürettiği ses dalgalarıyla katarakt parçalara ayrılarak emilir. Yerine katlanabilir suni göz içi merceği yerleştirilir ve dikiş konulmaz. Dikişsiz olması, daha az astigmatizmaya neden olması, daha erken dönemde arzu edilen görme keskinliğine ulaşılabilmesi fako yönteminin başlıca üstünlüğüdür.